Készítsük fel együtt a paripákat egy újabb motoros időszakra!


Ha ősszel mindent jól csináltál akkor elég tiszta a motorod, ha nem, most itt az ideje kicsit átmosni, leportalanítani ha télen nem simogattad le róla az összes port.
Ha már a tisztítással készen vagy, jöhetnek a macerásabb dolgok, vagyis az ellenőrzések.

Érdemes egy-két dolgot leellenőrizned az első elindulás elött, hogy minden zökkenőmentes legyen.

 1.            A szezonkezdet előtt ellenőrizni kell, hogy a gumiabroncsok megfelelnek-e az általános előírásoknak. A profilmélység minimum 1,6 mm-nek kell lennie!
  Az első hűvösebb időkben különösen fontos a megfelelő futófelület, mivel hidegebb időben a gumik nehezebben érik el optimális üzemi hőmérsékletüket.

 2.           Megfelelő-e az akku feszültsége?  Ha nem szereltük ki télre az akkumulátort akkor, szükséges az első indítás előtt feltölteni az akksit.

 3.           Megfelelő-e a légszűrő állapota?  Szükség esetén ki kell cserélni, kimosni, majd lekezelni, a légszűrő fajtájától függően.

 4.            Esedékes-e a motorolaj-csere? Ha nem, akkor is ellenőrizni kell a motorolaj szintet, azért van szükség ellenőrzésre, mert a téli tárolás során a használt motorolajok viszkozitása romlik.

 5.            Van-e folyadék a hűtőrendszerben, időszerű-e már a hűtőfolyadék cseréje?  Az első- és hátsó fékfolyadék szintjét könnyen leellenőrizhetjük a tartályokon levő minimum jelzés segítségével, melyet maximum szintig kell tölteni! A kuplung olaj szintjét szintén tudod a tartályon keresztül ellenőrizni

 6.           Ellenőrizni kell a féktárcsa és a fékbetétek állapotát. Ha túlzottan el van használódva, esetleg kopva akkor mindenképpen cserélni kell. Ha a féktárcsának nagy válla van akkor azonnali cserére szorul, mert elrepedhet a féktárcsa, ami, balesetveszélyes.

 7.            Meg kell nézni, hogy mennyire van megnyúlva/megkopva a lánc és lánckerék. A szezon kezdetén az első használat előtt a láncot kezelni kell, hogy minél tovább használható maradjon. Ajánlott minimum minden 500 km után ellenőrizni, hogy biztonságban legyél.
  Arra is figyelj, hogy a lánckerék fogak kopása, amint görbül, akkor már eszi a láncot, vagyis cserére szorul!

 8.        Ellenőrizni kell, hogy megfelelően működik-e a helyzetjelző lámpa, a tompított- és a távolsági fényszóró, a féklámpa, a rendszámtábla világítás, valamint az irányjelzők.És a legfontosabb, amit senki se felejtsen el, az az, hogy a legtöbb autós a motoros szezon közepén is meglepődik, ha, két kerekűeket lát, vagy hall de tavasszal ez még inkább jellemző az autósokra!

Figyeljetek egymásra, széles utat!!